top of page

איך מעבירים תינוק ישן מהמנשא למיטה

עודכן: 13 בפבר׳ 2023

זה החלק הרביעי, ואולי הכי חשוב :-) של המדריך להרדמה ושינה במנשא, ובו נגלה את כל הטיפים הסודיים של הורים מנוסים להעברה של תינוק ישן מהמנשא למיטה.

  • בחלק הראשון ראינו למה בכלל להרדים במנשא, ומתי ואיך זה יכול לעזור לך;

  • בחלק השני הבנו איך מרדימים במנשא בלי לוותר על נוחות ותמיכה בגב,

  • בחלק השלישי עסקנו בתכלס- טיפים מעשיים להרדמה נוחה ובטוחה,

  • ובחלק החמישי והאחרון נראה מה הטעויות הנפוצות שהורים עושים שמפריעות לילד להרדם ולישון היטב במנשא.

תינוק שמתעורר במעבר מהמנשא למיטה זה האובבייס.

אם זה מה שקורה אצלך, זה לא שעשית משהו לא בסדר.

זה פשוט מה שטבעי שיקרה כשהתינוק מתנתק מהגוף החמים שלך, על הריחות והקולות שלו, ומועבר למיטה דוממת, קרה וסטטית.


אין דרך בטוחה ב 100% להעביר תינוק ישן בהצלחה ובלי להעיר מהמנשא למיטה, אבל במדריך הזה ננסה להגדיל ככל הניתן את הסיכוי שזה יצליח לך.

אספנו וליקטנו את מיטב הטיפים של הורים מהקהילה שלנו בפייסבוק וריכזנו את כולם במדריך אחד. אפשר ואף רצוי להשוויץ אצלנו ולשתף את הטיפים האישיים שלך וסיפורי מעבר מוצלחים משלך.


המתנה לשינה עמוקה ומבחן היד


הדבר הכי חשוב וקריטי שצריך להבין זה שאת נסיון ההעברה עושים רק לאחר שהתינוק נכנס לשינה עמוקה. לפני כן אין טעם אפילו לנסות!

לוקח משהו כמו 10-20 דקות מרגע שהתינוק עוצם עיניים עד שהוא נכנס לשינה עמוקה. כשזה קורה השרירים מתרפים, הנשימה שקטה והפנים רגועות ולא זזות. רק אז אפשר בכלל להתחיל לחשוב על להניח.

אם עברו עשרים דקות ונראה שהתינוקת אכן בשינה עמוקה, זה הזמן לבצע את הבדיקה שאני קוראת לה ״מבחן היד״ או ״מבחן הספגטי״ כדי לודא את זה: מרימים יד קטנה ושומטים בעדינות. אם התינוקת נכנסה לשינה עמוקה, היד תיפול רפויה בלי שום החזקה או התנגדות, קצת כמו ספגטי מבושל היטב.

נפלה? ברכותי, אפשר לבצע נסיון העברה.

אם היד נשארת באויר, זה אומר שהקטנה עדיין לא שקועה בשינה מספיק עמוקה, והשרירים שלה עדיין דרוכים. בשלב הזה ממתינים עוד עשר דקות, ומנסים שוב (ושוב, עד שהמבחן עובר בהצלחה).

חשוב לדעת שמבחן היד בעצמו עלול להעיר את התינוק אם הוא עדיין לא ישן עמוק, ולכן לא כדאי למהר ולעשות אותו מוקדם מדי.

עוד וריאציות למבחן היד:

הפטמה/המוצץ נפלו מהפה;

מחיאת כף חזקה ליד התינוקת לא העירה אותה (מומלץ להורים אמיצים בלבד).


מנשא עם שליפה מהירה


יש מנשאים שהשליפה מהם קלה יותר והסיכוי להתעוררות קטן יותר. אם הכוונה היא להעביר את התינוק למיטה שווה לבחור מראש במנשא עם שליפה מהירה (רק לשים לב שלא תמיד המנשא עם השליפה המהירה הוא גם המנשא הכי תומך בגב שלך, וצריך לקבל פה החלטה מה יותר חשוב לך).


אלה המנשאים שהכי קל להוציא מהם תינוק ישן בלי להעיר אותו:

מנשא היברידי

כשרוצים להוציא תינוק ממנשא היברידי, מניחים עליו יד, מתירים את הקשירה מבלי להזיז את התינוק, מניחים לפאנל להשמט, ומרגע זה התינוק מונח על הבטן שלך. מפה נשאר רק להניח, כאילו הרדמת על הידיים. אין צורך לפתוח את חגורת המתניים בשלב הזה - אפשר להסיר אותה אחרי שהנחת את התינוק. חשוב: שליפה ממנשא היברידי כשהתינוק על הגב אפשרית, אבל הסיכוי להעברה מוצלחת קטן יותר. ההמלצה שלי להעברה מוצלחת היא להרדים מראש בתנוחת בטן לבטן.

אם קראת את המדריך לבחירת מנשא להרדמה במנשא בלי כאבי גב, בטח שמת לב שמנשא היברידי הוא הבחירה הראשונה שלנו גם שם. וכן הבנת נכון, מנשא היברידי הוא לגמרי הבחירה הראשונה בעינינו להרדמה ושינה במנשא עם או בלי העברה למיטה.

מנשא צד עם טבעות

השליפה מהם הכי פשוטה שקטה ומהירה - מרופפים מעט את ההידוק, מתכופפים מעל המיטה מוציאים את הראש שלך למעלה, ומניחים את התינוק ביד אחת תוך כדי ששניה מרחיקה את המנשא מתחתיו.


מנשא ילקוט

כדי לשלוף ממנשא ילקוט צריך לפתוח את רצועת הבטחון, לשים יד על התינוק ולשמוט את הכתפיות למטה, כל זה בלי להזיז את התינוק. מרגע זה התינוק מונח גלוי על הבטן שלך ונשאר רק להניח, כאילו הרדמת על הידיים. אין צורך לפתוח את חגורת המתניים בשלב הזה, אפשר להסיר אותה אחרי שהנחת את התינוק. התהליך דומה לשליפה ממנשא היברידי, אבל עשוי להיות מעט יותר מסורבל, מאד תלוי בדגם הספציפי של הילקוט שלך ובאופן הלבישה שלך. חשוב לשים לב לפרטים הקטנים שמשתנים מדגם לדגם ועלולים לסרבל את ההעברה או להעיר את התינוק:

  • אם הכתפיות מוצלבות, צריך לפתוח את האבזמים כדי לשמוט את הכתפיות.

  • פתיחת רצועת הבטחון מצריכה לפעמים לרופף את הכתפיות לפני כן.

  • כשמניחים את התינוק במיטה עם סורגים צריך להזהר שהאבזמים לא יתנגשו בדפנות המיטה בזמן שמניחים את התינוק והמנשא עדיין תלוי לך על המתניים, הרעש עלול להעיר אותו.

  • אם הכתפיות נסגרות עם סקוטשים, פתיחת הסקוטש גם היא עלולה לעשות רעש שיעיר את התינוק (כנ״ל סקוטש בחגורת המתניים).

  • אם התינוק מחובר למנשא בכל דרך שהיא, זה מסרבל את השליפה משמעותית.

  • כמו במנשא היברידי שליפה ממנשא ילקוט כשהתינוק על הגב אפשרית אבל הסיכוי להעברה מוצלחת קטן יותר. ההמלצה להעברה מוצלחת היא להרדים מראש בתנוחת בטן לבטן.


מנשא בד - בעדיפות אחרונה

מנשאי בד מכל סוג, עם/בלי קשירות, עם/בלי לייקרה, הם הסוג הפחות ידידותי להעברה למיטה. ההבדל התחושתי בין אפקט העיטוף החזק של הבד (בעיקר במנשאים מבד אלסטי) לבין התחושה כשהבד מופשל והאפקט נעלם יכול להיות מספיק חזק כדי להוציא תינוק משינה עמוקה. כן אפשר לשלוף בהצלחה תינוק ממנשא בד גמיש אם לא מרימים את התינוק, אלא מפשילים מעליו את שכבות הבד שכבה שכבה כמה שיותר לאט ובלי להזיז אותו. אם זה המנשא שיש לך, חשוב לתרגל קילוף הדרגתי ואיטי כמו שמתואר בסעיף הבא.


העברה איטית והדרגתית


עצם המעבר והגירויים המשתנים שהתינוקת חווה תוך כדי ההעברה יכולים לקטוע את השינה, לכן הרבה תינוקות זקוקים למעבר איטי בין מצב שינה במנשא למצב שינה במיטה.

כך אפשר לעשות את המעבר בצורה הדרגתית:

  • להקפיד על תנועה איטית ואחידה לפני ותוך כדי ההוצאה מהמנשא. אפשר גם להשמיע קולות המהום או שיר.

  • להסיר את המנשא בלי להזיז, להרים או להרחיק את התינוקת מהגוף שלך. כדאי להמשיך להחזיק אותה עליך כמה שניות אחרי שהפשלת את המנשא ולפני שמתחילים להניח (ושוב כל הזמן בתנועה עדינה).

  • להניח באיטיות ובעדינות, ולהניע את התינוקת מעט ובעדינות גם אחרי ההנחה. אם שרת/המהמת תוך כדי המעבר, להמשיך עוד כמה שניות עד שנראה שהמעבר הסתיים בהצלחה.

לא עבד? יש תינוקות שאיתם יעבוד ההפך- הנחה מהירה בלי שלבי ביניים. אם הנחה הדרגתית לא עובדת לך כדאי לנסות גם את שיטת הזבנג וגמרנו.


חשוב: לפני העברה למיטת תינוק צריך לזכור להנמיך מראש את הדופן כדי להקל על ההנחה, ולודא שהדופן לא תחרוק כשמעלים אותה.

העברה למיטה חמימה וריחנית


הבדל הטמפרטורה והריח בין הגוף שלך למיטה/עריסה גם יכול להיות הסיבה לקטיעת השינה. כדי להגדיל את הסיכוי להמשך השינה אפשר לחמם את המיטה מראש (למשל באמצעות כרית חימום/בקבוק חם שמניחים במיטה בזמן שהתינוק נרדם במנשא), להניח במיטה משהו עם הריח שלך (כמו למשל רפידת הנקה ספוגה בחלב) או להכין מראש שמיכה/טטרה לכיסוי שיש להם את הריח שלך (למשל לעטוף את המנשא תוך כדי ההרדמה בשמיכה ואז להשתמש בה לכיסוי).


העברה למשטח שאפשר לנענע


עוד משהו שעשוי לקטוע את השינה זה המעבר מתנועה למצב סטטי. יש תינוקות שזקוקים לתנועה כדי לישון היטב ואותם יהיה קשה מאד להעביר למיטה בלי להעיר.

במקרה כזה אפשר להעביר את התינוק לעריסה תלויה (״עריסל״) או לעגלה, ולנדנד אותם מיד אחרי המעבר כדי לודא שהוא עובר בשלום. לחובבי הז׳אנר יש גם גאדג׳טים שמחברים למיטה וגורמים לה לרטוט…


לשנו״צ עם התינוק


האידאל הוא כמובן להרדים במנשא, להניח, ולהנות מזמן מנוחה אמיתי עבורך.

אבל אם התינוק שלך הוא מהסוג שלא ממשיך לישון אחרי שמוציאים אותו, ובהנחה שכן חשוב לך שיישן ואין לך רצון להתמודד עם הלילה המוטרף שמגיע ביחד עם עייפות יתר, האלטרנטיבה הכי טובה שלך לשינה במנשא היא להצטרף אליו.

עצם השכיבה לידו כבר יכולה לעזור (הודות לחום, ריח הגוף וקול פעימות הלב שלך). אפשר להעזר גם בטפיחות, שששש, שירים, מוצץ, ואם את מיניקה זה הזמן לשלוף את נשק יום הדין שלך ולהיניק בשכיבה, כדי להחזיר אותו לשינה אם המעבר העיר אותו.

לפעמים שכיבה לידו רק לזמן קצר תספיק כדי לצלוח את המעבר בשלום, ולפעמים השינה תחזיק מעמד רק עם נוכחות רציפה שלך.

כל זה רלוונטי כמובן בהנחה שיש לכם מיטה משפחתית/מזרן זולה כיפי בסלון שמתאים לשינה משותפת בטוחה (כאן אפשר למצוא את הדגשים של יוניצף לאבטוח המיטה המשפחתית).

עדיין לא עובד לך?


יש תינוקות ששום טריק, אפילו לא שלנו, לא יעבוד איתם וכל נסיון להניח יסתיים בהתעוררות. עם זאת תמיד שווה לנסות מדי פעם, כי גם התינוקות האלה מפתחים במוקדם או במאוחר שינה עמוקה יותר, ופתאום מתברר שכן אפשר להניח אותם ואפילו די בקלות.

אם ניסית הכל אבל התינוק שלך מהסוג ש(נכון לעכשיו) אי אפשר להניח, אני מפנה אותך בחזרה לחלק השני של המדריך הזה כדי לבחור לך מנשא נוח ותומך שאיתו יהיה לך נוח להשאר עד שהילד יסיים לישון. כשהילד יתעורר משנת יום ארוכה עליך, במצב רוח טוב, יש סיכוי טוב שיהיה לך זמן מנוחה לצידו כשהוא ישחק על משטח הפעילות ולא יהיה עצבני מעייפות וירצה שוב ידיים.


לסיום מניחה פה את הוידאו הקורע הזה, שאולי לא הכי פרקטי לישום, אבל לפחות מזכיר כמה הבעיה של העברה של תינוק ישן למיטה היא אוניברסלית :-)




החלק האחרון במדריך להרדמה ושינה במנשא:

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page